fbpx

Fem overraskende fakta om tenner og tannhelse

Har du en brennende interesse eller en voksende nysgjerrighet for tenner? Her er et knippe fakta du kanskje ikke var klar over:

  1. De første tenneneMelketenner er betegnelsen på det første settet med tenner vi får som barn. Det mange ikke er klar over er at det er ekstra viktig å passe godt på disse med jevnlig pussing og stell ettersom dårlige melketenner kan ødelegge for tennene som sitter under. Med andre ord – under melketennene sitter voksentennene, og disse lar seg påvirke av hvordan melketennene stelles.
  2. Spyttet som beskytterDet aller første hinderet mot virus- og bakterieinfeksjoner er spyttet ditt som danner en beskyttende hinne over tennene i munnen. Spyttet dreper bakterier og motvirker mikrober. Spyttet virker også nøytralisende på syrer, som kan utgjøre stor skade mot emaljen på tennene. I tillegg fjerner spyttet matrester, og kan på den måten også være med på å motvirke eller reparere begynnende tannråte.
  3. Periodontitt – en risikofaktorTannsykdommen periodontitt er en vanlig sykdom, og er en bakterieinfeksjon. Sykdommen har en dokumentert sammenheng både med økt forekomst av hjerteinfarkt og hjerneslag. Sykdomstegn kan være lett blødning fra tannkjøtt, ømt tannkjøtt og mørkere farge langs tennene.
  4. Stress og hull i tenneneEr du stresset er det lett å skjære tenner. Dette kan føre til sprekker i tennene, noe som skaper optimale forhold for bakterier. Faren for hull øker dermed proporsjonelt. Hakk og sprekker i tennene er gode gjemmesteder for bakterier, og øker sjansen for karies til tross for tannpuss.
  5. Enestående emaljeDen hardeste substansen i menneskekroppen er emaljen, som faktisk er sterkere enn bein og knokler. Dersom du har skader på tannemaljen grunnet syre vil du ikke kunne ‘gro ny’ emalje. Du kan derimot bruke fluor for å styrke emaljen, noe som også kan motvirke ising i tennene.

Vurderer du en tannlegeutdanning?

Er interessen din for tenner og tannhelse såpass stor at du vurderer å bli tannlege? Utdanningsmulighetene finnes i Norge, men med begrenset antall studieplasser Det finnes andre muligheter som er minst like gode. Medisinutdanning tilbyr for eksempel assistanse til å søke om å studere tannlege i Polen. Kontakt oss for uforpliktende og gratis informasjon om tannlegestudier ved polske universitet.